boljiposao

 

facebook

 

feelBosnia banner

billans300x60

 

Sport24 300x60 animacija

 

sudskitumaci300x60

24vip300x60

 

vijesti-x

maxline 300x60

 

novovrijeme 300x60

Top Panel
ponedjeljak, 20 Avgust 2012 04:19

Kako napisati dobar CV?

  • veličina slova smanji velićinu slova smanji velićinu slova povećaj slova povećaj slova
  • Printaj
  • E-pošta

CV je hronološki opis tvojih akademskih, vanakademskih i poslovnih dostignuća. Sastavljanje CV-a izrazito je važan korak u potrazi za poslom. Njegov cilj je izbornoj komisiji/poslodavcu detaljno predstaviti tvoje kvalifikacije, vještine i sposobnosti i time ih podstaknuti da te pozovu na intervju. CV treba da te predstavi u najboljem svjetlu, na koncizan i lijepo struktuiran način. Dobro napisan CV prvo ukazuje na ono što je najvažnije, ali sadrži i sve relevantne informacije.

 

Šta sve treba da sadrži dobar CV?

 

CV mora sadržavati informacije o ličnim podacima, obrazovanju, radnom iskustvu, te vještinama i sposobnostima.

 

LIČNI PODACI:

- ime, prezime, datum i mjesto rođenja, adresa, broj telefona, e-mail adresa.

 

PODACI O FORMALNOM OBRAZOVANJU:

- srednja škola, fakultet, poslijediplomski studij. U ovom odjeljku navodite sljedeće informacije: ime obrazovne institucije, period školovanja (mjesec i godina), diplomski rad ili glavni predmet, titulu/stečeno zvanje, specijalizaciju, usavršavanje u inostranstvu, posebno interesovanje za neki predmet, prosjek ocjena u slučaju da je visok, pohađane kurseve i sl.

 

DODATNO OBRAZOVANJE:

- kursevi, seminari, projekti, treninzi i druge vrste usavršavanja i obuke. Navedite tačan naziv aktivnosti i kratak sadržaj ukoliko ga je teško naslutiti iz naziva, naziv institucije i period održavanja.

 

RADNO ISKUSTVO:

- navodite u obrnutom hronološkom redu, odnosno sadašnje zaposlenje pa redom prema prvom zaposlenju. Navedite tačan naziv firme, mjesto, tačan period u kojem ste radili (mjesec i godina), kratak opis kompanije, poziciju na kojoj ste radili, postignute rezultate i uspjehe, te kratak opis zaduženja.

 

OSTALE SPOSOBNOSTI:

- podrazumjevaju sposobnosti, znanja i vještine koje nisu vezane direktno za profesiju, ali su od važnosti za željenu poziciju.

 

NAGRADE I PRIZNANJA:

- Ako ste dobili neku nagradu ili priznanje za svoj rad, poželjno je da to izdvojite u zaseban odjeljak.

 

INTERESI I AKTIVNOSTI:

- Recite nešto više o sebi – šta vas zanima, čime se bavite u slobodno vrijeme, jeste li član nekog udruženja, informacije o radu u zajednici.

 

PREPORUKE:

- Poželjno je da navedete imena svojih bivših poslodavaca ili nastavnika koji mogu posvjedočiti da ste dobro radili svoj posao ili uspješno studirali.

 

 

Najčešće greške kod pisanja CV-a:

- Gramatičke greške

Kao i u profesionalnom životu, u poslovnoj biografiji (CV) je takođe potrebno pravilno se izražavati i pokazati da znate pravila pisanja i gramatike. Zato nemojte dozvoliti ni najmanju grešku jer bi poslodavac mogao da stekne utisak o vama kao o nepismenoj ili brzopletoj osobi.

 

- Nedostatak osnovnih informacija

Poslije uvodnog dijela u kojem ste se predstavili, potrebno je napisati nekoliko redova o svojim vještinama i znanjima. Budite objektivni i kratki. Navedite samo one vještine koje stvarno možete dokazati i nemojte ići u detalje.

 

- Odaberite stil pisanja

Postoje tri osnovna stila pisanja CV-a: hronološki, funkcionalni i kombinovani. Hronološki je okrenut ka vašem radnom iskustvu pa u prvi plan stavlja naglasak na profesionalni razvoj. Funkcionalni stil bazira se više na isticanju veština, dok je kombinovani stil pisanja najbolji izbor pri traženju prvog zaposlenja. Na ovaj način ističete svoje dosadašnje iskustvo, ali istovremeno stavljate naglasak i na vještine koje ste sticali tokom školovanja.

 

- Ni preopširno, ni prekratko

Ne postoji savršen CV jer ljudi imaju različita radna iskustva i kvalifikacije. Važno je da u poslovnoj biografiji napišete osnovne informacije o vama i vašem radu i to na najviše dvije strane! Često osoba koja traži posao u CV-u koristi skraćenice ili želi da zadivi poslodavca pa napiše kratku biografiju, što je pogrešno.

 

- Isticati nebitne pojedinosti

Poslodavca ne zanima baš sve što ste radili u prošlosti. Zato je važno da prije nego što napišete CV pročitate šta poslodavac traži od zaposlenih i da istaknete one veštine, znanja i kvalifikacije koje vas mogu izdvojiti od ostalih kandidata.

 

- Ne napisati radno iskustvo

Ispod svakog radnog iskustva valja u napomenama napisati šta ste konkretno radili. Ako ste naveli naziv prethodnog radnog mjesta, obavezni ste navesti u nekoliko stavki aktivnosti koje je to radno mjesto podrazumjevalo.

 

- Nikada nemojte lagati!

Budite svjesni kako vas ozbiljan poslodavac neće zaposliti bez kvalitetno odrađenog procesa regrutacije, što često može da podrazumjeva i provjere vaših navoda, pa čak i preporuke vaših bivših profesora.

 

Par trikova za uspješan CV:

- Najvažnije je da CV na početku čitanja na poslodavca odmah ostvari pozitivan utisak, zato pri pisanju koristi selektivan pristup. Izvrši klasifikaciju i selekciju važnih od manje važnih podataka.

- Usresredi se na najbitnije stvari: izostavi detalje za koje misliš da nisu važni u tvojoj prijavi.

- Biografija treba da bude čisto i uredno otkucana i ne bi trebala, osim u izuzetnim slučajevima, biti duža od dvije strane.

- Za prezentaciju tvojih kvalifikacija koristi treće lice jednine, time tvoja biografija dobija profesionalnu formu.

- Koristi kratke i koncizne rečenice telegrafskog stila, a upotrebu uzrečica i žargona izbjegavaj u potpunosti!

- Prilagodi svoju biografiju programu na koji se prijavljuješ.

- Da bi izbjegao/la da ti biografija izgleda prenatrpana tekstom koristi razmake i to tako da svaki dio bude pregledan i uočljiv.

- Popratno pismo pokazuje koliko si motiviran/a za rad, ali ono je ujedno mogućnost da se dobro “prodaš”, odnosno da ubjediš firmu da si joj baš ti potreban/na. Prilikom konkurisanja za posao nemoj biti isuviše skroman/na, objasni na najbolji način zašto si “kao rođen/a” za to radno mjesto.

- Stavi se na mjesto poslodavca. Šta bi ti mislio/la o tom CV-u?

- Daj nekome da pregleda tvoju biografiju kada je završiš.

 

 

 

 

Kreditni kalkulator

Iznos mjesečne rate ($)